Nieuws

25 April lezing door Rien Vermaire met als titel "Ouwe Vèrrekes"

Vroeger speelde het varken een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Het varken diende als levende pedaalemmer en vaak hielp de hele buurt mee om het varken vet te mesten. Een tijd van bloedworst, spek, ham, pootjes, koaikes, zult, balkenbrei. Het kussen van de kont voor het krijgen van dun blaas veur de rommelpot en wie kent nog de liedjes die hierbij werden gezongen? De kerbenaai veur dun pastoor en ut borreltje veur dun keurmister. Een tijd waarin er nog geen koelkast was en alles moest worden gewekt, gerookt of opgeslagen in de beruchte ‘Keulse Potten’. Rien Vermaire uit Hilvarenbeek haalt al deze herinneringen voor u op in het Brabantse dialect. Daarnaast passeren ook de alledaagse gebruiken van vroeger de revue, zoals de ouwerwetse was op zondagmiddag, het trouwe Brabantse huwelijk, het katholieke geloof, de armoede en de eerste plattebuis in zwart-wit. En herinnert u zich nog de plonsplee buiten en het snoepgoed van vroeger zoals zoethout, stroopsoldaatjes, suikerpapier en jodenvet? De lezing vindt plaats op woensdag 25 april in de Gildenbond aan de Monseigneur Völkerstraat in Kaatsheuvel. Aanvang van de avond is 20.00 uur. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 5,- entree. Een kopje koffie of thee is natuurlijk inbegrepen. Lees meer

Welkom op de website van Heemkundekring de Ketsheuvel

Heemkundekring De Ketsheuvel is sinds 2007 actief in Kaatsheuvel. Ze pleegt onderzoek naar de historie van het kerkdorp, organiseert tentoonstellingen en lezingen. Daarnaast is het gebruikelijk dat er jaarlijks een fietstocht wordt georganiseerd in en om Kaatsheuvel. Vanaf mei 2010 geeft heemkundekring De Ketsheuvel een periodiek uit genaamd Aaw nieuws?, waarin een aantal opmerkelijke wetenswaardigheden uit de historie van Kaatsheuvel worden beschreven.

Met deze website willen wij meer bekendheid geven aan de activiteiten die jaarlijks worden georganiseerd en daarmee de interesse voor ons dorp bevorderen.
 

Openingstijden heemkunderuimte in het Patronaat

Hoofdstraat 32 te Kaatsheuvel
Dinsdag van 09.00 tot 16.00 uur
Donderdag van 10.00 tot 13.00 uur
Eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur 


Deze site wordt mede gesponsord door
deketsheuvel.nldeketsheuvel.nl